LÄHILUONTO: RAMSINNIEMI, HELSINKI 21.6.2015

REITTI: Ramsinniemen tienhaara - Koivunokka - Rastasniemi - Meri-Rastilan metsä - Ramsinniemen tienhaara 4.5 km (pelkkä luontopolku 1.5 km). 
VAELLUSKAVERIT: -
HUIPUT: Merimaisemat. Kukkivat kasvit. mäntyvanhus. Rehevä lehtokasvillisuus. Linnusto.
ERIKOISTA: Puu-graffiti puussa.
ALUKSI

Retkikarttaa tutkaillessani huomasin, että myös Ramsinniemellä (kartta) on rauhoitettu alue, jonka ympäri kulkee luontopolku. Tätä oli luonnollisesti mentävä ihmettelemään. Retkikartan reittimerkinnät osoittautuivat virheellisiksi, mutta riittävästi polkuja ja itse luontopolku joka tapauksessa löytyivät. Ramsinniemi on saavutettavissa helposti julkisilla liikennevälineillä, joskaan aivan perille luontopolun äärelle ei julkisilla kulkuvälineillä pääse. Meri-Rastilan tien ja Ramsinniementien risteykseen pääsee bussilla 560 (esim. Vuosaaren tai Rastilan metrolta), hiukan pidemmälle Ramsinniementiellä pääsee Vuosaaresta kulkevalla palvelulinjalla 816. Ramsinniementien risteyksessä on selvä opaste, joten siitä ei oikein voi kulkea ohi.

LUONTOPOLKU, 1.5 KM

Retkikarttaan merkitty (kartta) Ramsinniemen luontopolku kulkee Ramsinniementien molemmilla puolilla. Tosiasiassa luontopolkua oli ainoastaan pohjoisrannalla ja sen linjaukset poikkesivat huomattavasti Retkikarttaan merkityistä. Joka tapauksessa Retkikartan polut olivat seurattavissa, joten sen mukaan loppujen lopuksi liikuin. Hyvä niin, sillä rauhoittamaton eteläpuoli ja rauhoitettu pohjoispuoli poikkeavat toisistaan lähes kuin yö ja päivä. Pohjoisrannalla (kartta) on kostea ja erityisen rehevä lehtipuuvaltainen lehto, etelärannalla (kartta) kuivia kalliomänniköitä, tuoreita kankaita ja sekametsiä.

Ramsi_2015 009Polku kohti etelärannan Koivunokkaa oli selkeä ja se seuraili aidatun Stora Enson tontin reunaa. Stora Enson paviljonki on nykyisin henkilökunnan käytettävissä ja sen on suunnitellut Alvar Aalto. Alunperin huvilan rakennutti silloinen Enso-Gutzeit Helsingin olympialaisten vieraiden käyttöön vuonna 1952. Ramsinniemessä on myös muita arkkitehtonisesti arvokkaita ja lähinnä eri yritysten omistamia näyttäviä huviloita (selvitys rakennuskannasta hyvine kuvineen ja karttoineen).

Ramsi_2015 011Koivunokka.

KoivunokRamsi_2015 006assa (kartta) minua odotteli arka meriharakka ja koskelopoikue. Matalalta kallioiselta Koivunokalta avautuu hyvät näkymät Helsingin saaristoon. Saarista lähimpänä ovat pieni Loppikarin luoto ja sen takana oleva Malkasaari. Nokan kallioperä muodostuu kivettyneestä tulivuoren tuhkasta – tuffiitista.

Ramsi_2015 016Koivunokassa kasvoi kilpikaarnainen ja kuvauksellinen mäntyvanhus.

Ramsi_2015 022Karuilta ja kuivilta rannoilta poistuttuani alkoi maisema muuttua pikku hiljaa rehevämmäksi – alkuun tuoreeksi kangasmetsäksi. Siellä täällä oli isoja siirtolohkareita ja kenttäkerrosta peitti tiheä mustikanvarpujen kasvusto. Osa suurista lohkareista oli sammalten ja kallioimarteen peittämiä. Ramsinniementielle palattuani pohdin hetken reittiäni. Paikalta lähti kärrytie kohti rantaa (helpoin reitti), mutta Ramsi_2015 025halusin kuitenkin nousta kartan osoittamille kallioille. Puomitetun kärrytien alkupäässä (kartta) on tilaa parin auton parkkeeraamiseen. Läheisen Lähetysseurakunnan parkipaikka on nykyisin puomitettu.

kartta1Rauhoitetun alueen kartta.

Ramsi_2015 026Kuivien kallioiden pohjoisreunamilta alkoi tiheä kotkansiipilehto ja muutosta kohti lehtomaista kasvillisuutta edusti esimerkiksi kukkiva oravanmarja. Jyrkkää rinnettä laskeutuessa oli pidettävä varansa – näkyvyys maanpinnalle ja omiin jalkohin katosi rehevän kasvuston alle. Kärrytien päästä läheltä rantaa (kartta) löytyi hyvät opasteet ja rauhoitetun alueen kartta.

Ramsi_2015 037Taikinamarjan ja kortteen sopuisaa yhteiseloa.

RamsinniRamsi_2015 046emen lehto on varmasti yksi rehevimmistä, mihin olen koskaan törmännyt. Keskikesän vehreydessä tämä entisestään korostui. Runsaaseen kasvillisuuteen kuuluu myös monimuotoinen pensaskerros ja alueella kasvaakin niin myrkyllisiä marjoja tuottavaa mustakonnanmarjaa ja lehtokuusamaa kun jalojen lehtipuiden taimiakin. Itse puusto muodostui muunmuassa saarnista, kookkaista pihlajista ja kauempana rannasta myös kuusista. Kukkivista kasveista yleisiä alueella olivat esimerkiksi nurmitädykkeet ja keltakurjenmiekat. Kenttäkerrosta peittivät paikoin suuret kotkansiivet, metsäkortteet- ja mahdollisesti myös lehtokortteet.

Ramsi_2015 052Nurmitädyke kasvoi runsaana eri puolilla suojelualuetta.

Ramsi_2015 062Rauhoitetun alueen lyhkäiset polut ovat leveitä ja sorattuja, kosteimmilla paikoilla myös pitkostettuja. Poikkesin lehdon keskeltä myös rantaan Rastasniemeen (kartta), jonka kuivilla kallioilla kasvoi mäntyä, rannassa järviruokoviidakon reunamilla etsi syRamsi_2015 058ötävää kyhmyjoutsen. Kallioilla vietti aikaansa grillaillen yksittäinen perhe lapsensa kanssa – muita kulkijoita en rauhoitetulla alueella nähnyt. Rannalta avutui näkymät kaupunkiin, Roihuvuoren kaupunginosaan, jonka lautasmainen vesitorni on helppo tunnistaa. Vesillä oli liikennettä yllättävänkin vähän.

Ramsi_2015 068Männyn on aika pölyttää. Ramsi_2015 071Järviruoko. Ramsi_2015 087Rehevä lehto: kotkansiipiä, saarnia, haapoja ja pihlajia.

Ramsi_2015 089Rannalta palasin takaisin lehtoon. Kaiken vehreyden keskelle oli suorastaan pakko istahtaa. Kirkas auringonpaiste muutti täällä lehvästön keskellä muotoaan – valon kovuus pehmeni ja kirkkaus himmeni. Pohjoisrantaa ympäröivä viileys tuntui hyvältä. Haavat, saarnet ja pihlajat kohosivat korkeuksiin.

Ramsi_2015 077Pitkokset lehdon syliin. Ramsi_2015 078Lehdon yksityiskohtaista kauneutta.

Ramsi_2015 099Luontopolku päättyy kuin seinään Helsingin lähetysseurakunnan leirikeskuksen pihaan. Nyt pihalla kuitenkin näytti olevan hiljaista, joten lähdin hiukan vilkaisemaan paikkoja – kiellosta huolimatta. ”Oleskelemaan” en tontille luonnollisestikaan jäänyt. Retkikarttaan on polku lähetysseurakunnan tontin läpi joka tapauksessa merkitty. Yksityisaluetta osoittaviin kyltteihin törmää Ramsiniemellä tämän tästä, mikä muistuttaakin hyvin rakentamattomien ja kaikille avoimien ranta-alueiden tarpeellisuudesta.

Ramsi_2015 091Lähetysseurakunnan leirikeskuksen päärakennus oli melko huonokuntoinen, mutta tontti vaikutti mukavalta. Olipa paikalla kallioiden päällä olevan huvimajan lisäksi myös ”ulkoilmakirkko” saarnastuolineen. Retkikartassa oleva luontopolun merkintä ohjasi tontilta ylös kallioille, mutta retkikartan jo tutuksi tulleiden reittimerkintöjen virheellisyyksien vuoksi en ylös noussut. Lähetysseurakunnan parkkipaikalla oli pari autoa, mutta tilaa olisi ollut huomattavasti useammallekin.

Ramsi_2015 101Ramsinniementiellä.

Ramsi_2015 103Kotimatkaa taitoin Ramsinniementietä pitkin. Asuinalueella on erillinen pyörätie ja väylä jalankulkijoille, mutta tämän jälkeen voinee tietä pitää melko vaarallisena niin kävelijöille kun pyöräilijöillekin – kapealla, mutkaisella ja mäkisellä tiellä ei olisi mukava kohdata reilua ylinopeutta ajavaa kaaharia. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että näihin en tällä tiellä liikkuessani ole kuitenkaan onneksi törmännyt. Poikkesin kotimatkallani vielä hetkeksi Meri-Rastilan metsiin, jossa vastaan tuli ”puu”.

LOPUKSI

Ramsinniemen rauhoitettu lehto osoittautui upeaksi pienialaiseksi retkikohteeksi – sopivaksi pienelle piipahdukselle luonnon keskelle. Hyviksi taukopaikoiksi osoittautuivat niin Koivunokka kun Rastaskalliokin näköaloineen. Itselläni ei tällä kertaa ollut lyhyellä retkellä mukana muuta kun vesipullo.  Karut ja kuivat etelärannat sekä rehevät pohjoisrannan lehdot tekevät helppokulkuisesta alueesta erityisen monimuotoisen. Vaikka alue sijaitsee hyvin lähellä kaupunkia ja se on saavutettavissa helposti, tarjoaa paikka myös runsaasti luonnonrauhaa. Selvää on, että lehdon kookkaita pihlajia, saarnia ja haapoja on käytävä ihailemassa vielä uudestaan syksyllä – tarjoavathan nimenomaisesti haavat ja pihlajat vaahteroiden ohella yleensä lehtipuista sen kaikkein komeimman syksyisen värinäytelmän.


Jutun kuvat kirjoittajan ottamia.

Blogin kirjoittajalta:

NUUKSION RETKEILYOPAS (2018) ja KARTTA (1:15 000) SEKÄ UUSI REPOVEDEN RETKEILYOPAS (2020)

Nuuksion_retkeilyopas_3D_lowNuuksio_Noux_1-15000

MUKANA KULKENUT PAPERIKARTTA: 

Printti Retkikartasta (Paikannimihaku: Ramsinniemi, Helsinki). 

ALUEEN DIGIKARTAT NETISSÄ:

Retkikartta (Paikannimihaku:  Ramsinniemi, Helsinki).        

OpenStreetMap (Paikannimihaku: Ramsinniemi).

Kuvien ja sisällön kopiointi luvatta kielletty.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s