LÄHILUONTO: HERTTONIEMI JA HALLAINVUORI, HELSINKI 1.11.2015

REITTI: Herttoniemi - Vanhankaupunginlahti - Hallainvuori - Myllypuro (Kehä I) 6.4 km. 
VAELLUSKAVERIT: -
HUIPUT: Aamuinen rauha. Vanhankaupunginlahden ruovikot. Tulvametsät. Kalliokelot. Hulppeat kaupunkinäkymät. Mukavan monipuolinen reitti.
ERIKOISTA: Metrolla metsään. Luonnon ja kaupungin jyrkät rajat. Häirikkökopteri.
ALUKSI

Vanhankaupunginlahden ympäristössä riittää koluttavaa monelle erilaiselle retkelle. Lännestä löytyy pitkosten päästä Lammassaari (kartta) ja etenkin kevättulvien aikaan komea Vanhankaupunginkoski (kartta). Viikin peltojen kautta voi suunnata pohjoisille reiteille ja lintutorneille. Etelässä on Kivinokka sekä Saunalahden suojelualue (kartta). Tällä pienellä retkellä tuli mentyä itäisiin Herttoniemen metsiin sekä Hallainvuorelle (kartta). Etenkin Hallainvuori on kummitellut kartoilla ja sitä kautta päässäni jo pitkään. Nyt oli aika käydä itse paikan päällä. Herttoniemen metsät ja ulkoilualue Vanhankaupunginlahden suojelualueiden kupeessa olivat sen sijaan tuttuja jo ennestään.

Hertsika_Hallainvuori 008Herttoniemeen pääsee helpoiten metrolla (aikataulut). Asemalta (kartta) pääsee metsään jo parinsadan metrin kävelyn jälkeen – Hiihtomäentien mutkasta (kartta). Mikäli matkaan haluaa lähteä keskeltä reittiä Viikintieltä (kartta), voi käyttää runkolinjaa 550 (Itäkeskus-Westend, Espoo) tai bussilinjaa 79 (Herttoniemi-Malmi).

HERTTONIEMI – VIIKINTIE 3.8 KM

Aamu oli utuinen ja ehdinkin jo kotona miettiä kannattaako tihkusadetta enteilevään säähän lähteä. Onneksi lähdin – marraskuisesta harmaudestakin voi villiintyä, kun paikka on oikea ja harmaantuvaa maisemaa oikein tarkkaan katsoo.

Hertsika_Hallainvuori 011Hertsika_Hallainvuori 014Utuinen, hiljainen Saunalahti ja Vanhankaupunginlahti.

Metrolta onHertsika_Hallainvuori 025 todellakin lyhyt matka metsään ja Vanhankaupunginlahden rantaan. Valaistun kuntopolun sijaan suuntasin suoraan pienemmille rantapoluille. Utuisessa säässä oli näkyvyys heikko – vastarannan kaupunki ja Arabianranta erottuivat hädin tuskin.

Vaikka puut olivat jo lehdettömiä, kiinnittyi katse metsissä ja rannoilla värikylläisyyden sijaan luonnon muovaamiin pieniin yksityiskohtiin – maassa lahoaviin runkoihin, kääpiin, puunkolohin, puista tippuneisiin syksyisiin lehtiin ja taivaille kurkotteleviin oksanrankoihin. Erityisen kauniita olivat vaahteranlehtien keskellä mustavalkoisena hohtavat koivikot.

Hertsika_Hallainvuori 028Huuto.Hertsika_Hallainvuori 040Koivut ja vaahteranlehdet. Hertsika_Hallainvuori 035Taulakäävät.

Hetken pääsHertsika_Hallainvuori 046tä palasin leveälle puistotielle ja valaistulle lenkkipolulle, joka kulki nyt aivan rannan tuntumassa (kartta). Muutamia kiireisempiä lenkkeilijöitä oli aamutuimaan liikkeellä. Lehdettömien rankojen latvoista paljastui talveksi autioituneita linnunpesiä. Pian olin taas metsien keskellä – ensin keväisin tulvien alle peittyvissä lepikoissa, sitten Herttoniemen jyhkeissä kuusikoissa ja sekametsissä.

Hertsika_Hallainvuori 045Paljastettu.Hertsika_Hallainvuori 074Lepikko – tulvametsä. VanhankaupunginlahtiVanhankaupunginlahden marraskuiset kehykset. Hertsika_Hallainvuori 056Etsi häirikkö.

Kaupungin Hertsika_Hallainvuori 060läheisyydestä etenkin tyynellä säällä muistuttaa jatkuva liikenteen humina ja tällä kertaa myös sitkeästi ympärillä pörrännyt häirikkö – helikopteri. Kallioilta löytyy jonkin verran modernien luolamisten pyhiä jäännöksiä – kalliomaalauksia – jotka Hertsika_Hallainvuori 061omalla kummalla tavallaan sopivat maisemaan, ainakin jos ne on tehty punaisella maalilla. Metsissä kuljettuani nousin uusitut portaat ylös Majavakalliolle (kartta) – tutulle näköalapaikalle. Portaiden yläpäässä minua odotti innokkaasti ohilulkijoita tervehtinyt pikkumies isänsä kanssa.

Hertsika_Hallainvuori 072Majavakalliolla kaupunki tulee jälleen aivan iholle, sillä lähimmät kerrostalot ovat aivan polkujen vierellä. Kalliolla on myös pöytä penkkeineen evästelijöiden käyttöön. Itse lenkkipolkujen varrella on ympäristöön hyvin istuvia pölkyistä rakennettuja penkkejä. Merkinnöistä päätellen oli näilläkin penkeillä istuskellut kaikkialle ehtiviä rakkaushuligaaneja .

Hertsika_Hallainvuori 065Majavakallion sumuiset näköalat.

Hertsika_Hallainvuori 073Majavakallion länsipuolella on Fastholma (kartta), yksi alueen lukuisista lintutorneista. Majavakalliolta laskeuduin loivasti isoja polkuja seuraillen Viikin peltojen reunamille ja pienten viljelypalstojen kuvioimalle alueelle. Niiden takaa löytyy Mölylä (kartta) – yksi mukava ja rauhallinen paikka evästelyyn, istuskeluun ja lintujen tarkkailuun. Lieneekö paikka saanut nimensä keväisten lintujen äänistä. Alkuun olin kulkenut Saunalahden suojelualueen vierellä, mutta nyt liikuin huomattavasti isomman Vanhankaupunginlahden suojelualueen reunamilla.

Hertsika_Hallainvuori 079Viikin isäntien luomat suorat rehupaalirivit.

Viikin suoraa hiekkatietä (kartta) kävellessäni en voinut olla kiinnittämättä huomiota peltojen jämäköihin ja suorastaan kuvauksellisiin rehupaalirivistöihin. Viikin koetilan ”koeisännät” näyttivät tehneen lähes millintarkkaa työtä. Kesäisin kukkivat pientareet olivat nyt harmaita. Takiaiset ja koiranputket olivat valmiita ottamaan talven vastaan. Helikopteri tuli taas minua tervehtimään.

Hertsika_Hallainvuori 085Törröttäjä valmiina talveen.Hertsika_Hallainvuori 088Taas.

Hertsika_Hallainvuori 091Viikin pelloilta nousin mukaviin kuusia, haapoja ja koivuja kasvaviin sekametsiin. Tämän jälkeen olinkin jo Viikintiellä ja sen ylittävällä kevyen liikenteen sillalla (kartta).

VIIKINTIE – KEHÄ I 2.6 KM

Hertsika_Hallainvuori 099Viikintien kiertoliittymän kohdalla tien yli pääsee kevyen liikenteen siltaa pitkin. Heti sen jälkeen kannattaa poiketa vasemmalla puolella oleville kallioille (kartta), joilta avautuu hyvät näkymät niin Viikin pelloille, Latokartanoon kun aina kaupunkiinkin saakka (hyvällä säällä). Paljailla kallioilla on lukuisia kauniita keloja ja jyrkänteen reunalta löytyy pari pienehköä hiidenkirnua. Niitä en kuitenkaan lähtenyt nyt etsimään.

Hertsika_Hallainvuori 104Viikin pellot ja Latokartanon kaupunginosa.

Hertsika_Hallainvuori 106Näköalakallioilta jatkoin matkaani pieniä metsäpolkuja pitkin. Niitä on alueella lukuisia. Varsinainen pääpolku laskeutuu jyrkänteiden alle, mutta näkymien vuoksi haluisin pysytellä korkeilla kallioilla. Ilman liikenteen huminaa olisi näissä metsissä kuljeskellessa voinut kuvitella olevansa kauempanakin kaupungin hulinasta. Kalloiden reunamilta löytyi myös komea – suuri Viipurin rapakiveä oleva siirtolohkare, jonka on mannerjäätikkö aikanaan paikalle kuljettanut.

Hertsika_Hallainvuori 120Rapakivilohkare. Hertsika_Hallainvuori 109Raatelukivellä.

Hertsika_Hallainvuori 113Polulla tuli vastaan myös pienempi siirtolohkare, jota joku haukka oli käyttänyt saaliinsa raatelemiseen. Kallioiden päältä ja lukuisista keloista löytyy varmasti runsaasti hyviä tähystyspaikkoja haukoille, jotka väijyvät saalista (rusakonpoikia, lintuja ja pieniä jyrsijöitä) Viikin laajoilta peltoaukeilta. Alueen petolinnuista yleisimpiä ovat varpuspöllötvarpushaukat ja suurikokoiset kanahaukat. Tuoreita lintuhavaintoja bongareiden suosimassa Viikissä riittää.

Hertsika_Hallainvuori 114Kallioiden päällä.

Hertsika_Hallainvuori 125Kallioiden päällä olevia polkuja pitkin oli todella mukava astella. Hallainvuoren lukuisat kelot tekivät metsistä hyvin aarnimaisia.  Aika ajoin etsiydyin jyrkänteiden reunoille kaupunkinäkymiä katselemaan.

Hertsika_Hallainvuori 129Näkymät Latokartanoon.

Hertsika_Hallainvuori 131Hertsika_Hallainvuori 134Hertsika_Hallainvuori 138Kelojen kauneutta.

Hertsika_Hallainvuori 140Hallainvuoren pohjoispäädyssä metsät laajenevat (kartta) ja vaihtoehtoisia reittejä löytyy täältä entistä enemmän. Suunta kohti pohjoista ja Kehä I:tä oli kuitenkin selvä.  Lopulta metsäalue päättyi ja kehätien liittymien massiiviset laajennustyömaat tulivat Kivikon kohdalla vastaan. Samalla siirryin leveille ulkoilupoluille, joita Hertsika_Hallainvuori 143pitkin kuljin Hallainvuoren asuinalueelle ja lopulta teitä pitkin Myllypuron Shellille (kartta) saakka. Onnistuneen retken saattoi päättää munkkikahville. Shellin lähellä olevilta pysäkeiltä pääsee niin Malmin kun Itäkeskuksenkin suuntaan.

LOPUKSI

Hertsika_Hallainvuori 145Marraskuu alkoi hyvin. Pääsinpä viimein Hallainvuorelle, jonka näkymiä on syytä mennä ihailemaan myös jatkossa – eri vuodenaikoina. Runsaasti monipuolisuutta lenkkiin tuovat yhtälailla Saunalahden sekä Vanhankaupunginlahden ruovikot, Herttoniemen metsät kun Viikin pellotkin. Polut soveltuvat hyvin myös maastopyöräilijöille ja valinnanvaraa reiteissä riittää niin, että esimerkiksi Herttoniemeen voi palata eri polkuja pitkin. Talvisin voi alueella liikkua helposti huollettuja latuja pitkin  hiihtäen.


Jutun kuvat kirjoittajan ottamia.

Blogin kirjoittajalta:

NUUKSION RETKEILYOPAS (2018) ja KARTTA (1:15 000) SEKÄ UUSI REPOVEDEN RETKEILYOPAS (2020)

Nuuksion_retkeilyopas_3D_lowNuuksio_Noux_1-15000

MUKANA KULKENUT PAPERIKARTTA: 

Printti Retkikartasta (Paikannimihaku: Herttoniemi, Helsinki). 

ALUEEN DIGIKARTAT NETISSÄ:

Retkikartta (Paikannimihaku:  Herttoniemi, Helsinki).        

OpenStreetMap (Paikannimihaku: Viikki).

Kuvien ja sisällön kopiointi luvatta kielletty.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s