Nettikartat

RETKIKARTTA

Metsähallituksen ylläpitämä, paras suomalainen karttasivusto retkien suunnitteluun. Digikartaston pohjana ovat suomalaiset maastokartat. Suurimmillaan zoomaus onnistuu mittakaavaan 1:2500. Vasemmanpuoleisesta valikosta voi valita haluamansa karttatasot, joista tärkeimmät retkisuunnitelmien tekoon ovat Retkeilypalvelut ja Reitit. Valikosta löytyy myös Ilmakuvat-namiska, joka voi toisinaan olla suunnittelussa tarpeen.

KANSALAISEN KARTTAPAIKKA

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä, Retkikarttaa hiukan kömpelömpi sovellus Suomen maastokartoista. Sisältää myös ilmakuva-aineiston, muttei esimerkiksi retkeilyreittejä tai -palveluita. Zoomaus onnistuu mittakaavaan 1:2000. Kätevänä yksityiskohtana sivustolla on Tee linkki ja Osoita sijainti -namiskat, joilla saa liitettyä haluamansa karttatiedot esimerkiksi nettiartikkeliin tai blogiin.

KARTTAKESKUS (VERKKOKAUPPA)

Verkkokauppa suomalaisten karttojen ostamiseen. Esimerkiksi ulkoilukarttoja voi löytää halvemmalla eri kirjakaupoista, muista verkkokaupoista tai retkeilyliikkeistä, mutta pääsääntöisesti Karttakeskuksen hinnat ovat kilpailukykyisiä. Karttakeskuksesta saa ostettua myös retkeilyoppaita ja ulkomaisia retkeilykarttoja. Sieltä voi tilata tulosteita maastokartoista myös omin, haluaminsa rajauksin.

NORGESKART (NORJALAISET DIGIKARTAT)

Norjan Kartverketin ylläpitämä digikarttasivusto. Kartverketin vanha sivusto on myös edelleen käytettävissä. Itse pidän tätä vanhaa sivustoa jostain syystä uutta kätevämpänä lähinnä karttatyökalujen helpomman käytettävyyden vuoksi. Makuasia tietenkin. Zoomaus norjalaisella sivustolla onnistuu jopa noin 1:500 -mittakaavaan, mistä ei luonnollisestikaan ole hyötyä muuten kun ilmakuvia katsellessa. Retkeilyreitistö ja polut on merkitty karttoihin. Karttojen tarkkuus on selkeästi suomalaisia karttoja heikompi.

LANTMÄTERIET (RUOTSALAISET DIGIKARTAT)

Ruotsin maanmittauslaitoksen ylläpitämä digikarttasivusto. Sivusto on helppokäyttöinen ja tasovalikosta löytyvät myös ilmakuvat. Karttatyökalujen valikko on suppea, mutta riittävä. Retkeilyreitistö ja polut on merkitty karttoihin, joskin jälleen on todettava, ettei tarkkuus yllä suomalaisten karttojen tasolle. Zoomaus onnistuu ilmakuvien pikselimössöön saakka.

NEPALIN TOPOGRAFISET KARTAT

Kaikki Nepalin topografiset kartat löytyvät täältä skannattuna. Keskivuoristo ja tasangot on tehty mittakaavaan 1:25 000, korkea Himalaja mittakaavaan 1:50 000. Alussa olevalta indeksikartalta löytyvät karttalehtien numerot. Kartta kannattaa avata alapuolisesta pitkästä listauksesta, indeksikartalta avattuna kartat eivät ole skaalattavissa. Karttahankkeesta vastasi aikanaan suomalainen Finnmap ja kentällä liikkuessa on tullut todettua, että kartat ovat erittäin hyvälaatuisia.

Advertisement

3 vastausta artikkeliin “Nettikartat”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: